Algemene voorwaarden

Artikel 1. Algemeen

1.1 Deze Algemene Verkoop- en Leveringsvoorwaarden (hierna: "AV") zijn van toepassing op alle overeenkomsten en (rechts)handelingen (inclusief voorstellen, offertes en aanbiedingen) tussen BIT B.V., handelend onder de naam "Naimi Gold" (hierna: "Verkoper") en haar klanten (hierna: "Klant"). BIT B.V. is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 83740384.

1.2 Het gebruik van enige algemene of specifieke voorwaarden door de Klant wordt door Verkoper uitdrukkelijk afgewezen.

1.3 Eventuele afwijkingen en/of aanvullingen op deze AV zijn alleen geldig als ze door Verkoper schriftelijk aan Klant zijn bevestigd.

Artikel 2. Aanbiedingen, offertes en overeenkomst

2.1 Alle prijsopgaven, aanbiedingen en voorwaarden die Verkoper verstrekt, zijn vrijblijvend en worden niet beschouwd als een bindend aanbod dat leidt tot een overeenkomst door enkel de aanvaarding ervan door Klant. Ze dienen slechts als uitnodiging voor Klant om een overeenkomst met Verkoper aan te gaan.

2.2 Elke order geplaatst bij Verkoper wordt beschouwd als een onherroepelijke en niet-vrijblijvende order van Klant, ongeacht eventuele andersluidende mededelingen.

2.3 Wijzigingen in de order van Klant, voorgesteld door Verkoper, gelden als een nieuw aanbod dat Klant telefonisch, elektronisch of schriftelijk moet aanvaarden om tot een (voorgestelde) overeenkomst te komen.

2.4 Elk aanbod van Verkoper is vrijblijvend en kan schriftelijk worden herroepen binnen 7 (zeven) dagen na aanvaarding.

2.5 Een overeenkomst komt tot stand nadat Verkoper een opdracht telefonisch, schriftelijk of via haar online portal heeft aanvaard, of door de opdracht uit te voeren.

2.6 Alle opgaven van getallen, specificaties, afbeeldingen, tekeningen en/of andere aanduidingen van de goederen zijn met zorg gedaan, maar Verkoper kan niet garanderen dat er geen afwijkingen zullen zijn.

2.7 Verkoper garandeert dat zij altijd de bij haar aangekochte goederen tegen een marktconforme prijs zal terugkopen. De details van deze overeenkomst worden in overleg tussen partijen vastgesteld, waarbij Klant een kopie van een geldig legitimatiebewijs aan Verkoper moet verstrekken.

Artikel 3. Prijzen en betaling

3.1 Prijzen worden door Verkoper bepaald op basis van de geldende edelmetaalprijzen, vermeerderd met fabricagekosten, verkooppremies, belastingen en/of rechten, indien van toepassing.

3.2 Alle prijzen zijn exclusief eventuele aanvullende kosten zoals verpakking, vervoer, verzending, opslag en/of verzekering, die voor rekening van Klant komen en door Verkoper bovenop de opgegeven prijzen in rekening worden gebracht.

3.3 Tenzij expliciet anders vermeld, zijn alle vermelde prijzen inclusief BTW.

3.4 Facturen moeten binnen 48 (achtenveertig) uur na verzending worden betaald. Betalingstermijnen zijn strikt en bij overschrijding daarvan is Klant van rechtswege in verzuim.

3.5 Verkoper is gerechtigd wettelijke rente in rekening te brengen vanaf de vervaldag, vanaf het moment dat Klant in verzuim is, onverminderd andere rechten van Verkoper.

3.6 Klant draagt alle (buiten)gerechtelijke incassokosten die Verkoper moet maken om nakoming van de overeenkomst te bewerkstelligen. De buitengerechtelijke incassokosten bedragen 15% van het orderbedrag, met een minimum van €150 (zegge: honderdvijftig euro).

3.7 Betaling geschiedt via de door Verkoper aangeboden betaalmethoden, tenzij Verkoper een specifieke betalingsmethode voorschrijft.

3.8 Verkoper behoudt zich het recht voor om goederen vast te houden totdat Klant volledige betaling heeft gedaan (inclusief betaling voor eventuele eerdere leveringen) of voldoende zekerheid heeft gesteld voor de nakoming van alle bestaande en toekomstige betalingsverplichtingen.

3.9 Klant is niet gerechtigd tot verrekening van enige vordering met vorderingen van Verkoper.

Artikel 4. Levering
    • 4.1 De levering van goederen vindt plaats na volledige betaling conform artikel 3 van deze voorwaarden. Indien Klant edelmetalen aanschaft voor een bedrag boven €10.000,- (tienduizend euro), dient Klant op verzoek van Verkoper een kopie van een geldig legitimatiebewijs te verstrekken alvorens tot levering kan worden overgegaan.

      4.2 De door Verkoper opgegeven leveringstermijnen zijn indicatief en niet bindend. Een overschrijding van deze termijnen leidt niet tot aansprakelijkheid van Verkoper.

      4.3 De levering wordt geacht plaats te vinden op het moment dat de goederen ter beschikking worden gesteld aan Klant op het adres van Verkoper of een ander door Verkoper aangewezen adres, of aan een door Klant aangewezen partij. Verkoper behoudt zich het recht voor om de bestelling in gedeelten af te leveren.

      4.4 Klant kan kiezen voor verzekerde verzending naar een door Klant opgegeven adres door Verkoper. Klant kan er ook voor kiezen om zelf voor het vervoer te zorgen of de goederen af te halen op een afgesproken locatie. In deze gevallen is Klant verantwoordelijk voor het verzekeren van de goederen vanaf het moment van terbeschikkingstelling.

      4.5 Indien Klant de goederen niet binnen 5 (vijf) dagen na terbeschikkingstelling heeft opgehaald bij Verkoper of een derde partij, kan Verkoper opslagkosten in rekening brengen.

      4.6 Indien is afgesproken dat Verkoper voor het vervoer zorgt, bepaalt Verkoper de wijze van vervoer. Klant moet Verkoper in staat stellen om de goederen volgens de verzendinstructies bij Klant af te leveren, anders kan Verkoper (opslag)kosten in rekening brengen.

      4.7 Klant kan ervoor kiezen de goederen verzekerd te laten opslaan bij een derde partij via Verkoper. In dat geval machtigt Klant Verkoper om de goederen over te dragen aan de opslagpartij volgens de voorwaarden in Artikel 5 van deze voorwaarden.

      4.8 Indien Verkoper de verzekering van de goederen op zich neemt, gebeurt dit onder de gebruikelijke voorwaarden van Verkoper.

      4.9 Elke leveringstermijn wordt automatisch verlengd met de duur van overmacht, zonder dat Verkoper een beroep op verlenging hoeft te doen.

      4.10 Bij edelmetaalhandel op termijn begint de leveringstermijn nadat Klant de vereiste zekerheid heeft gesteld.

      4.11 Indien Klant weigert de goederen te aanvaarden of geen prijs meer stelt op de aflevering, blijft Klant verplicht de overeengekomen prijs te betalen en eventuele kosten, schade en rente voor Verkoper te vergoeden.

Artikel 5. Eigendomsvoorbehoud
  1. 5.1 Alle goederen worden geleverd onder eigendomsvoorbehoud en blijven eigendom van Verkoper totdat Klant aan al zijn betalingsverplichtingen, inclusief eerdere verplichtingen, heeft voldaan. Bij betaling in termijnen wordt het eigendom van de goederen pas overgedragen aan Klant na volledige betaling van de laatste termijn.

    5.2 Klant mag de rechten en verplichtingen uit de overeenkomst met Verkoper niet overdragen aan derden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Verkoper.

    5.3 Voordat het eigendom van de goederen aan Klant is overgedragen, mag Klant deze niet verhuren, in gebruik geven, verpanden of anderszins bezwaren.

Artikel 6. Reclames
  1. 6.1 Klant dient de geleverde goederen direct na ontvangst te controleren op vermissing of beschadiging. Eventuele vermissing of beschadiging dient Klant schriftelijk te melden aan Verkoper binnen 48 (achtenveertig) uur na ontvangst. Indien Klant deze termijn overschrijdt of nalaat de controle uit te voeren, vervalt alle aansprakelijkheid van Verkoper.

    6.2 Indien een reclame gegrond is, kan Verkoper alleen verplicht worden tot vervanging van defecte goederen, aanvullende levering van ontbrekende goederen, of creditering van de factuur voor de betreffende levering, naar keuze van Verkoper.

    6.3 In geval van een reclame moet Klant de goederen beschikbaar houden voor inspectie door Verkoper. Indien mogelijk zal inspectie plaatsvinden bij Klant, tenzij Verkoper vereist dat de goederen aan Verkoper worden geretourneerd volgens Verkoper's instructies.

    6.4 Het recht op reclame vervalt als de goederen niet meer in dezelfde staat verkeren als op het moment van aflevering.

    6.5 Speculatieve goederen zoals goud- en zilverkoersen zijn onderhevig aan fluctuaties. Om speculatie te voorkomen, zijn bepaalde goederen uitgesloten van het wettelijk herroepingsrecht, tenzij Verkoper schriftelijke toestemming verleent en koersfluctuaties geen of minimale invloed hebben op het aankoopbedrag. Deze goederen omvatten onder andere goud- en zilverstaven en -munten, en verzamelobjecten die deze items bevatten. Koersfluctuaties tussen het moment van aankoop en levering hebben geen invloed op de overeengekomen prijs. Verkoper is daarom niet verantwoordelijk voor eventuele koersfluctuaties tussen het moment van de overeenkomst en de levering van de goederen.

Artikel 7. Aansprakelijkheid en schade

7.1 Verkoper is alleen aansprakelijk voor schade die is veroorzaakt door opzet of grove schuld van Verkoper.

7.2 De aansprakelijkheid van Verkoper is beperkt tot de netto factuurwaarde van de geleverde goederen en/of diensten waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.

7.3 Verkoper is niet aansprakelijk voor indirecte of gevolgschade, zoals winstderving of gemiste kansen.

7.4 Deze beperking van aansprakelijkheid geldt ook voor medewerkers, werknemers en andere personen die Verkoper inzet voor de uitvoering van de overeenkomst.

7.5 Klant vrijwaart Verkoper tegen alle aanspraken van derden die voortvloeien uit de overeenkomst.

Artikel 8. Overmacht

8.1 Verkoper heeft het recht om alle verplichtingen voortvloeiend uit een overeenkomst met Klant op te schorten of te laten vervallen in geval van overmacht.

8.2 Overmacht omvat omstandigheden waar partijen redelijkerwijs geen rekening mee hoefden te houden bij het sluiten van de overeenkomst en die nakoming van de overeenkomst onmogelijk maken. Hieronder vallen onder andere oorlog, oorlogsgevaar, mobilisatie, oproer, sabotage, extreme weersomstandigheden, brand, staking, bedrijfs- en transportstoornissen, gebrek aan grondstoffen of energie, vertraging in de aanlevering door leveranciers, bijzondere macro-economische of politieke gebeurtenissen, schaarste in edelmetalen die niet aan Verkoper zijn toe te rekenen en overheidsmaatregelen die nakoming van de overeenkomst onmogelijk maken.

8.3 Bestellingen die online zijn geplaatst door Klant: tussen 17:00 uur en 9:00 uur op werkdagen, tussen vrijdagavond 17:00 uur en maandagochtend 9:00 uur in het weekend, en op feestdagen, kunnen, indien externe omstandigheden dit vereisen, door Verkoper eenzijdig worden herroepen. Dit dient Verkoper uiterlijk voor 10:00 uur op de eerstvolgende werkdag na het genoemde tijdsbestek en/of feestdag aan Klant kenbaar te worden gemaakt. Onder externe omstandigheden vallen situaties zoals vermeld (maar niet beperkt tot) in artikel 9.2, die in het genoemde tijdsbestek leiden tot grote (>2%) koersstijgingen of -dalingen van relevante edelmetalen of beperkingen in de handel of het betalingsverkeer van edelmetalen.

Artikel 9. Ontbinding

9.1 Beide partijen kunnen de overeenkomst tussen Klant en Verkoper schriftelijk geheel of gedeeltelijk ontbinden zonder tussenkomst van de rechter. Dit laat andere rechten die aan elke partij toekomen onverlet, waaronder het opschorten van nakoming van de verplichtingen uit de overeenkomst en het vorderen van schadevergoeding. Ontbinding is mogelijk in een of meer van de volgende situaties:

  • De onderneming van de andere partij wordt geliquideerd of gestaakt.
  • De andere partij vraagt of verkrijgt (voorlopige) surseance van betaling of wordt failliet verklaard.
  • De andere partij verliest de beschikkingsbevoegdheid over haar vermogen of delen daarvan door beslaglegging, onder curatele stelling of anderszins, en herkrijgt deze beschikkingsbevoegdheid niet binnen 4 (vier) weken na verlies.
  • De andere partij kan redelijkerwijs niet aan haar verplichtingen uit de overeenkomst voldoen.

9.2 Bij ontbinding van de overeenkomst zijn alle vorderingen die partijen over en weer op elkaar hebben direct opeisbaar.

Artikel 10. Toepasselijk recht en geschillen

10.1 Op alle rechtsverhoudingen tussen Klant en Verkoper is Nederlands recht van toepassing. Alle geschillen die niet in der minne kunnen worden geschikt, zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter van de rechtbank Den Haag.

Artikel 11. Slotbepalingen

11.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn bindend, tenzij partijen schriftelijk anders overeenkomen. Als een of meer bepalingen van deze Algemene Voorwaarden onverbindend blijken te zijn, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. Partijen verplichten zich om de niet-verbindende bepalingen te vervangen door verbindende bepalingen die zo min mogelijk afwijken van de oorspronkelijke bepalingen, gelet op de aard en strekking van deze Algemene Voorwaarden.

11.2 De Nederlandse tekst van deze Algemene Voorwaarden is bindend in geval van geschil over de inhoud of strekking ten opzichte van eventuele vertalingen.

11.3 Verkoper heeft het recht om deze Algemene Voorwaarden eenzijdig te wijzigen. Elke wijziging zal minimaal een maand van tevoren worden aangekondigd via de website. Gedurende deze periode heeft Klant het recht om de relatie met Verkoper eenzijdig en met onmiddellijke ingang te beëindigen volgens de op dat moment geldende voorwaarden.